• 1. liga - play off
  • 16.2.2009 18:00
  • Čtvrtfinále
  • stav série 0:4
2 : 3
konec po s.n. 0:0, 1:0, 1:2 - 0:0 - 0:1

Kometa svou olomouckou štaci dotáhla do úspěšného konce

16. února 2009, 22:51

hokej.cz redakce

Ministr a Klimt v úvodní minutě stačili svými pokusy zahřát oba gólmany, poté hra upadla do opatrnějšího tempa. Ve 4. minutě zvednul ruce do obličeje protihráče Ostrčil a Kometa šla do první přesilovky. Mora ale zvládla oslabení precizně a hosty k ničemu nepustila.  Navíc po vypršení trestu šli do početní výhody domácí po hákování Pucher. Navzdory střelám Ministra a Řípy zůstalo skóre nezměněno.Sudí ale nasadili přísný metr a tak po návratu brněnského hříšníka putoval za katr pro změnu olomoucký Paška. Krom Kántorovy rány ale olomoucká defenzíva nepřipustila žádnou větší komplikaci. V 11. minutě se opět otevírala dvířka na trestnou, tentokráte tam mířil Sedlák za držení. Jenže Mora odehrála jen minutu v početní výhodě, pak síly vyrovnal Davídek, který ostře navezl na hrazení Houdka. Ke dvěma minutám vyfasoval navíc i osobní desítku. Ve čtyřech proti čtyřem se hrálo opatrněji, zkrácená přesilovka Komety přinesla jen sraženou střelu Kempného, jenže poté museli Olomoučtí opět do čtyř, když sudí viděl podražení Ministra. Po chvíli ale vyrovnali arbitři opět počet lidí na ledě, když poslali na trestnou za hrubost Lhotského. 4 na 3 se hrálo za pár vteřin poté, když byl zákrok Vyrůbalíka posouzen jako podražení. Hosté pak už při stejném počtu hráčů na ledě zahrozili příklepem Zubíčka, Žigárdy ale stačil povyjet. Závěr třetiny se pak odehrával už při plných počtech na ledě, aktivně působili hosté, ale žádná velká příležitost do sirény k vidění nebyla.

 

Soubojem o střední pásmo začalo druhé dějství, největší příležitost začátku třetiny měl na holi Vondráček, kterého postavil před Žigárdyho do role osamoceného střelce Dlouhý. Pak ale fauloval Vlka David a olomoučtí šli do početní výhody. Tvrdě pálil Bartoň a Mikel, při Hylákovi ale stála opět štěstěna. Hra se opět začala přelévat ze strany na stranu, hájení středního pásma bylo úkolem obou týmů. Ve 27. minutě vybuchl olomoucký stadion nadšením. Do samostatného úniku vystartoval Richard Brančík a ačkoliv tísněn na hraně faulu Moravou, dokázal prostřelit Hyláka z mezikruží nad vyrážečku 1:0. Navíc za malou chvíli podrazil Mikela Vondráček a Mora mohla navýšit své vedení. Jenže Olomoučtí byli vstřelenou brankou spíš přemotivovaní a v kombinaci před Hylákem si nemohli vyhovět. Ve 30. minutě bylo horko před Žigárdym, Kometa se snažila co nejrychleji srovnat stav a olomoucký gólman musel čelit ostré ráně Dlouhého po nepřehledné skrumáži. Zvýšené herní obrátky hostí přinesli ještě šanci pro Černého, který ale nedosáhl na pas před poloprázdnou svatyní domácích. Olomoučtí se dostávali před Hyláka sporadičtěji, i tak ale dokázal pod brněnský kotlík přiložit polínko ve 33.minutě Vlk. Kometa ale stupňovala tempo stále více a Žigárdy se pomalu stával nejzaměstnanějším mužem na hřišti. I přesto se nejvíce zablýsklo před Hylákem a to v 37. minutě, kdy ranou z první donutil brněnského gólmana k reflexivnímu zákroku ramenem Řípa. Minutu a půl před sirénou definitivně ukončil nápor Komety svou hrubostí Brabenec.

 

Půlminutku přesilovky si Mora schovala do třetího dějství. Z ní ale nezapršelo, však o malou chvíli později předvedli skvělí biliárd Brančík s Davídkem, na konci jednodotekové kombinace byl Řípa, který v nadějné pozici minul. Ve 46. minutě rozpoutala Kometa obrovské peklo, před Žigárdym jen hřmělo a domácí byli donuceni faulovat. Podražení Mikela došlo svého trestu . Od zadního mantinelu se odrazila střela zpět před brankoviště, kde ji doklepnul za bezmocného Žigárdyho osamocený Peter Pucher 1:1. Kometa byla na koni a zle zatápěla před olomouckou bránou. Žigárdy byl v ohni střel, které na něj pršely snad z každé pozice. Zuby si na olomouckém strážci svatyně vylámali Haluza, Kostourek i Zubíček. Ve 49. minutě si faulem pomohl. Brno se ale dopředu nedostalo, navíc po půldruhé minutě vyrovnal počet lidí na ledě vysokou holí Pucher.  Následně ale putoval za katr i olomoucký Mikel a hned vzápětí za držení i Koma a tak nakonec hrála Mora 4 na 3. Obrovskou šanci pak chytil Ministrovi Hylák, když se dokázal položit na led s nataženou lapačkou. V 56. minutě se lámal chléb zápasu, Zbořilovi bylo písknuto sekání a Kometa měla šanci přesilovky. V samotném závěru přesilovky vypálil na bránu od modré Kántor a kotouč  tečovaný Alexandrem Lhotským prošel nejen změtí těl, ale i mezi betony Žigárdyho 1:2. Olomoučtí ale nesložili zbraně. I když se zdálo, že je o osudu série rozhodnuto přišlo nečekané drama.  Za minutu a půl po odražené střele Davídka propálil Hyláka nad lapačkou tvrdou bombou Martin Vágner 2:2.

 

Prodloužení bylo oboustranně velmi opatrné, střely tak přicházely z pozic, které byly pro gólmany hodně čitelné. V 66. minutě si hosté vybrali oddechový čas, aby se poradili o variantě přesilovky 4 na 3, kterou nabídnul podražením Lhotského Ondrušek.  Olomoucká trojice se bránila tuhému zámku s velkou mírou obětavosti, dokázala ale také soupeře potrápit rychlým brejkem. V závěru oslabení si ale musela vzít Mora oddechový čas. V závěru prodloužení ujel dvakrát obraně Mory Polodna, recept na Žigárdyho ale hledal marně. K rozhodnutí tak musela přispět loterie samostatných nájezdů. Tam nakonec rozhodl Robert Kántor, který forhendovým blafákem poslal Kometu do semifinále.

 

Ohlasy trenérů: 

 

Viktor Lukeš (HC Brno): “Mě se utkání bude hodnotit velice hezky, i když jsme jej nezačali dobře, možná až nervózně. Připadalo mi to  jako první utkání v Brně, nevím, jestli se hráči báli toho, že můžeme sérii už ukončit, nebo je svazovala přílišná zodpovědnost. Ale takto to v hokeji chodí, nevytvořili jsme si skoro žádnou šanci, nedokázali si nahrát v přesilovce. Soupeř to potrestal ve druhé třetině, dali nám gól. V této době se ale zápas zlomil a my jsme byli paradoxně lepší. A poslední třetinu už byla snaha enormní. V kabině jsme si řekli, že buď to tady skončíme nebo nebude hrát ještě jeden zápas u nás, že v podstatě o nic nejde. Povedlo se nám zápas otočit, škoda jen závěru. Tak zkušené mužstvo, jakým Kometa je, by si nemělo nechat dát minutu a půl před koncem takovýto laciný gól. Na druhou stranu je pro nás pozitivní, že jsme si vyzkoušeli i prodloužení i penalty a dokázali jsme Moru porazit na nájezdy, i když jsme zde letos na penalty prohráli. Musím ale smeknout před domácími, tahle série nás stála spoustu, ani jeden zápas nebyl jednoduchý, naše vítězství bylo hodně vydřené a my jsme rádi, že jsme to zvládli ve čtyřech utkáních a máme týden na přípravu na dalšího soupeře.“

 

Petr Fiala (HC Olomouc): “Odehráli jsme výborné utkání, navázali jsme na včerejšek. V play-off se rozhoduje na vítězná utkání a je jedno, jakým způsobem se výhry dosáhne. Poslední tři zápasy jsme odehráli podle našich představ, ale i tak se zvítězit nepovedlo. Bylo to však díky síle soupeře, jsou silní nejen na postu gólmana, ale mají všechny pětky vyrovnané, všechny bodovali a dá se v jednotlivých zápasech jen těžko někoho cíleně nasazovat na vyrovnané lajny. Chtěli jsme uhrát nějaký zápas, nechtěli jsme prohrát 4:0, hráči pro to v posledních třech zápasech udělali maximum. Dnešní závěr na penalty už byl jen loterií. Měli jsme dát gól spíše v základní hrací době. Kometa se možná v druhé polovině zápasu zvedla, ovšem neviděl bych to tak, že nás nějak jednoznačně převyšovali. Měli jen hodně přesilovek, které viděli asi jen rozhodčí. Tohle ale komentovat nechci, jsme spíš zklamaný z nasazování sudích. Na semináři před play-off bylo řečeno, že budou nasazování vždy jeden profesionál k amatérovi, to se ale nestalo ani jednou. Byli jen amatéři a to se projevilo i na ledě. Tím ale nechci ani v nejmenším snižovat kvalitu soupeře, kvalita Komety je na tuto soutěž výborná.“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz