• Baráž o extraligu
  • 19.4.2008 17:30
  • O udržení
  • stav série 1:4

Mladá Boleslav slaví postup do extraligy, Ústečtí Lvi se po roce s nejvyšší soutěží loučí

19. dubna 2008, 17:49

hokej.cz redakce

Na soupisce Ústí chyběli brankář Přikryl, obránce Zápotočný a útočníci Janků, Václav Novák, Hašek a Káňa, kteří byli posláni po čtvrteční porážce v Mladé Boleslavi vedením předčasně na dovolenou. Mezi tuto skupinu patří i forvard Pazourek, jemuž by ale ve startu zabránil i třízápasový trest za faul na beka Schnabela. Pro něj skončila sezona také ve čtvrtek, protože musí se zlomeným zápěstím na operaci.
    
Rozpoložení hráčů Slovanu po třech porážkách a čistce v týmu bylo znatelné a ukázaly jej především úvodní dvě inkasované branky. Nejdříve domácí při vlastní přesilovce při Bauerově trestu zaváhali v rozehrávce, do sóla se dostal Eiselt a v 5. minutě otevřel skóre. Vzápětí promarnil šanci Martin Novák, k vyrovnání nevedla ani Novotného akce.
    
Další minela Ústí znamenala druhý Eiseltův střelecký zápis v utkání. Němeček chtěl zachytit na své obranné modré čáře puk rukou, nepovedlo se mu to a Eiselt byl i podruhé v sólovém nájezdu úspěšný. Ústečtí Lvi pak přečkali oslabení, ale ve 14. minutě znovu inkasovali po Boháčově střele. Do branky putoval místo Zikmunda Volke. Naději před první pauzou vlil do žil domácím využitou přesilovkou Mrázek. 
    
Ale v první polovině druhého dějství promarnili domácí šance na snížení. Čtyřikrát za sebou totiž putovali Mladoboleslavští na trestnou lavici, gólmana Růžičku však Severočeši v náporu nepřekonali. Definitivní tečku za extraligovou účastí Ústí nad Labem udělala 79 vteřin trvající přesilovka pět na tři. V ní totiž Špirko v obrovské šanci trefil jen boční tyč, a když se vrátil na led i druhý potrestaný Kolafa, ujel po dalším zaváhání defenzívy Slovanu a pojistil vedení.
    
Ve 32. minutě zvýšil už na 5:1 exústecký útočník Sýkora a Středočeši si užívali okamžiky, které je dělily od oslav postupu. Ještě ve druhém dějství si zahráli dlouhou přesilovku po trestu Krajčiho na pět minut a do konce utkání. V závěrečné dvacetiminutovce se zápas jen dohrával. Domácí se ubránili 64 vteřin ve třech proti pěti.
    
Necelých deset minut před koncem hodili domácí fanoušci na ledě světlice a ledovou plochu musela upravit rolba. Potom měli hosté výhodu dvou mužů v poli celé dvě minuty a Šebesta zvýšil už na 6:1. Po dalších faulech hráli domácí další oslabení ve třech a Handlovský dokonal debakl Ústí. S koncem utkání mohli Mladoboleslavští zahájit bouřlivé oslavy postupu.

Hlasy trenérů po utkání:
    
Vladimír Evan (Ústí nad Labem):
"Gratuluji Mladé Boleslavi k postupu do extraligy, k jejich historickému postupu, který jsme tady zažívali my loni. Rozhodující bylo druhé a třetí utkání. Naši hráči neměli tu pravou formu, někteří to sami přiznali. Pozitivní na sezoně je, že jsme si vyzkoušeli, o čem extraliga je. Co klub potřebuje, na čem musí zapracovat a v čem má obrovské slabiny, aby mohl nejvyšší soutěž hrát. Hráčům jsme pouze poděkovali za celou sezonu, není to pro ně jednoduchá věc. Hrají o svá jména, o novou smlouvu. Uvidíme, co bude dál. Myslím, že kluci změny v mužstvu přijali a nepodepsalo se to na nich, udělali jsme maximum pro to, abychom uspěli. Bohužel se to nepodařilo. Měli jsme aktivní vstup do utkání, tlakem jsme si vynutili přesilovku, v které jsme udělali fatální chybu a od toho se odvíjel celý zápas."
    
Leo Gudas (Mladá Boleslav):
"Postup do extraligy je neuvěřitelný pocit. Je to velký úspěch k výročí sta let založení klubu. Sice série skončila 4:1, ale každý zápas byl hodně těžký. Nepočítali jsme s tím, že to bude tak rychlé, ale na druhou stranu si to za své výkony zasloužili a všechny ty vítězné zápasy byly spravedlivé. Nikdo z týmu si nehrál na to, jaké má jméno, ale hráli jsme jako jedno mužstvo. Dneska to půjdeme pořádně oslavit, pak máme volno a je na managamentu, aby všechno připravili a na nás na trenérech, abychom to natrénovali na další sezonu."

Výsledek pátého utkání baráže o O2 extraligu:
    
HC SLOVAN ÚSTEČTÍ LVI - BK MLADÁ BOLESLAV 1:7 (1:3, 0:2, 0:2)
    
Branky a nahrávky: 19. F. Mrázek (A. Novotný) - 5. Eiselt, 9. Eiselt (Drábek), 14. Boháč (T. Sýkora), 30. Kolafa (Fiedler), 32. T. Sýkora (Šebesta), 53. Šebesta (Boháč), 59. Handlovský (T. Sýkora).
Rozhodčí: Homola, Jeřábek - Bryška, Chytil. Vyloučení: 10:7, navíc Krajči 5 min. a do konce utkání, J. Heřman - Bauer oba 10 min.
Využití: 1:2.
V oslabení: 0:1.
Diváci: 6500.
Konečný stav série: 1:4.
    
Sestavy:
    
HC Slovan Ústečtí Lvi:
Zikmund (14. Volke) - Němeček, J. Evan, A. Novotný, Hořava, Pojkar, Vágner, Zeman, Gýna - Čaloun, Špirko, M. Novák - Krajči, A. Nedorost, F. Mrázek - Hovorka, Šagát, Klobouček - J. Heřman, T. Martinec. Trenéři: Votruba a V. Evan.
    
BK Mladá Boleslav: M. Růžička - Bauer, Mazanec, Drábek, Lukáč, Kolafa, Jindra, D. Mocek - Nouza, Král, Gombár - Boháč, T. Sýkora, Šebesta - Fiedler, Mikulík, Eiselt - Gajovský, Rod, Handlovský. Trenéři: Kaňkovský a Gudas.

Hokejisté Mladé Boleslavi si po 70 letech znovu zahrají nejvyšší soutěž

Mezi tuzemskou hokejovou špičku dnes postoupili hokejisté z Mladé Boleslavi, o které málokdo ví, že se tam v minulosti hrála nejvyšší hokejová soutěž. Účinkování místního Bruslařského klubu mezi elitou totiž trvalo jen dvě sezony, navíc od té doby uplynulo mnoho času. Po úspěšné baráži proti Ústí nad Labem si mladoboleslavští zahrají extraligu po 70 letech. Hokejistům se tak podařilo napodobit fotbalisty, kteří mezi elitu postoupili před čtyřmi lety.
    
Svěřenci trenéra Petra Kaňkovského letos suverénně vyhráli základní část první ligy, v play off postupně porazili Havlíčkův Brod (4:0), Kometu Brno (4:3) a ve finále i Chomutov (4:0). Nejvíce sil stál zelenobílé souboj s Kometou, který rozhodla až branka kapitána Richarda Krále v prodloužení sedmého zápasu.
    
Hokejisté Mladé Boleslavi splnili cíl, který v roce 2004 po ustavení akciové společnosti vytklo nové vedení klubu, a sice v horizontu tří až pěti let vybojovat extraligu. Hlavním letošním úkolem přitom původně bylo omladit a stabilizovat kádr. "Naším úkolem v této sezoně bylo především sestavit mužstvo a začít pracovat koncepčně. Že budeme tak daleko, to nikdo nečekal," řekl šéf středočeského klubu Jan Plachý.
    
Dějiny mladoboleslavského hokeje se začaly psát již v 70. letech 19. století. Pevný řád a organizaci dostal klub v roce 1908. V témže roce byl mladoboleslavský BK jedním ze zakládajících členů Českého svazu ledního hokeje. V nejvyšší soutěži odehrála Mladá Boleslav v letech 1936 až 1938 dva ročníky, během nichž dosáhla jediné výhry, zatímco například s LTC Praha si připsala debakl 0:19. Její účinkování mezi elitou ukončila nacistická okupace, po níž byla soutěž reorganizována.
    
Po válce působil středočeský celek v druhé nejvyšší soutěži, v roce 1956 se hokejisté konečně dočkali zimního stadionu, protože do té doby se hrálo na zamrzlé řece Klenici. V 60. letech Boleslav několikrát neúspěšně bojovala o postup do nejvyšší soutěže, v následujících dekádách se pohybovala mezi první a druhou ligou. Poslední postup slavili Mladoboleslavští v roce 2002 pod vedením trenéra Josefa Horešovského.
    
Nejznámějším odchovancem středočeského klubu je mistr světa a vítěz Stanleyova poháru Jiří Hrdina, v Mladé Boleslavi začínali svou kariéru i David Výborný, Radim Vrbata, Václav Pletka, Marek Schwarz či Jan Hanzlík.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz