• 1. liga
  • 14.12.2002 17:00
  • 26. kolo

Tři minuty, které rozhodly zápas

15. prosince 2002, 12:27

Miroslav Janíček
Do utkání vstoupili aktivněji domácí lvi a hned ve 2. minutě svoji snahu okořenili brankou. Po levé straně se prosmýkl do útočného pásma Müller, za modrou čárou přenechal kotouč do tandemu Drábkovi, jehož bomba se zastavila až v brance - 1:0. Hosté postupem času hru vyrovnali, a tak se hrál oboustranně celkem pohledný rychlý hokej. V 5. minutě trefil boční konstrukci Müller a vzápětí po něm prověřil pozornost Šindeláře Marcinek. Přesně v době, kdy na led naskakoval z trestné lavice Táborský, se mohl při dvou jedovatých pokusech hostů předvést i Fikrt. Zápas se začal lámat na začátku 13. minuty. Ústecký odchovanec Oliverius vypíchl ve středu plochy kotouč a spolu s Weissem si ho několikrát přes Beránka vyměnili až vyšachovali i Fikrta a Oliverius střílel do prázdné branky - 1:1.

Uběhla přesně minuta, když domácí obrana nepokryla Táborského a ten na dvakrát překonal domácího brankáře podruhé - 1:2. Zřejmě rozhodující branka padla na konci 16. minuty, když Weiss nahrál od zadního mantinelu mezi kruhy na úplně volného Jágra, který měl dost času na to, aby překonal Fikrta potřetí - 1:3. Domácí lvi tak dostali lekci z produktivity, když hosté ze tří po sobě jdoucích střel na branku všechny proměnili. Ke cti domácích nutno říci, že se nepoložili a hráli dál na plný plyn. Brzy po rozehrání se po pravé straně natlačil do útočného pásma D. Tvrzník a jeho střela z kruhu jen těsně minula pravou tyč Šindelářovy branky.

Snaha domácích hokejistů o zkorigování stavu trvala i na začátku 2. třetiny, ale jejich hra byla křečovitá, zatímco hosté hráli v klidu a uvolněně. Hra se přelévala ze strany na stranu, hosté dobře bránili a nebezpečně pronikali do otevřené ústecké obrany. Ve 31. minutě se po vhazování dostal kotouč k Florianovi, jehož bombu od modré Šindelář vyrazil a následnou prudkou střelu Vrzala vytlačil ramenem nad horní tyčku. Přesně podle otřepané fráze však udeřilo ve 34. minutě na druhé straně. Hosté rychle přenesli hru před domácího brankáře a než se domácí hokejisté stačili zorientovat, protlačil Vrbata šťastně puk mezi tyčkou a Fikrtovým betonem do branky - 1:4.

Na tuto branku však stihli domácí lvi rychle zareagovat, když střelu Marcinka Šindelář ještě vyrazil, ale na Důrasovu dorážku pod víko už byl krátký - 2:4. Domácí vycítili šanci a vrhli všechny síly do útoku. Po pravé straně ujel Paleček, ale po jeho přesném pasu trefil Müller jen padajícího brankáře. Brzy na to se probudilo i publikum a vytvořilo svým hokejistům příjemně bouřlivé prostředí. Tři minuty před druhou sirénou si šel dnes podruhé odpočinout na trestnou lavici Táborský a připravil tím svým spoluhráčům perné chvilky. Hokejisté Slovanu sevřeli hosty do kleští a až do konce třetiny je prakticky nepustili z obranné třetiny.

Přestávka prospěla spíše mladoboleslavským hokejistům, protože domácí se jen těžko dostávali do tempa. Tlak si opět začali vytvářet až od 47. minuty. Téměř drtivý tlak vrcholil v 50. minutě, ale i nejvyloženější šance nebyli schopni domácí hokejisté proměnit. Branku přinesla teprve až 52. minuta, když po levé straně zatáhl kotouč Müller, nahrál od zadního mantinelu na rozjetého Morvaye a ten střelou pod víko snížil na rozdíl jediné branky - 3:4. Posledních deset minut odolávala hostující obrana jen s vypětím všech sil a osvobozovala se jen za cenu zakázaného uvolnění. Bohužel pro domácí ani jedna ze střel už za zády brankáře Šindeláře neskončila, a tak výprodej bodů z domácího stadionu dále pokračuje.

Názory trenérů po utkání: 

Josef Horešovský (Mladá Boleslav): "My jsme začali katastrofálně. Bylo to, jako když přijede mužstvo na venkov hrát propagační zápas. Naštěstí se nám podařilo se zmobilizovat, takže jsme utkání otočili a nakonec náskok, který jsme si vytvořili, se ukázal pro celý zápas jako rozhodující. Soupeř potom hru vyrovnal a vytvořil si velký tlak, což my jsme takticky příliš nezvládali. Z naší strany tam bylo přiliš mnoho chaosu, řekl bych až paniky. Tam bych si představoval trochu takticky vyzrálejší přístup. V posledních deseti minutách jsem chtěl, aby naši hokejisté trochu více podrželi kotouč a hru zpomalili. Tak, jak jsme puky odpalovali jsme je v podstatě odevzdávali a soupeř nám je bleskurychle vracel do pásma znova a znova si tam vytvářel šance. Vyzdvihnout musím také výkon brankáře, který vykryl a pochytal spoustu šancí".
Radomír Mikeš (Ústí n. L.): "Měli jsme dobrý vstup do utkání, hned zkraje jsme šli do vedení. Nic lepšího jsme si nemohli přát. Potom ale po chybách, a to už je v domácích zápasech téměř tradicí, jsme dostali laciné góly a v tu ránu je soupeř na koni. Nakonec jsme byli rádi, že skončila první třetina a že jsme nedostali ještě další branky. Od druhé třetiny jsme se dostali do tempa, měli jsme převahu, ale bohužel je naše nemoc neproměňování vyložených šancí. To už je vyloženě neumění a člověku zůstává rozum stát, co se dá neproměnit. Podobně vypadala i třetí třetina. Snížili jsme až na rozdíl jedné branky, myslím, že ke konci zápasu měl soupeř i dost štěstí, kdy to tam poskakovalo po brankové čáře a brankář všechno pochytal. Tyto poslední domácí zápasy se všechny podobají jako vejce vejci."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz