Důležitá výhra, raduje se Čermák po skalpu Švédů. Jak vybíral nájezdníky?

Česká střídačka v utkání se Švédskem | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

(VANTAA, od našeho zpravodaje) Čeští hokejisté do osmnácti let slaví na mistrovství světa druhé vítězství. V zápase, který pravděpodobně rozhodl o druhé příčce v základní skupině, porazili Švédy 3:2 po nájezdech. V pondělí jim tak k jistotě druhé pozice stačí porazit poslední Kazachstán. „Pro nás je to hrozně důležitá výhra,“ říká hlavní trenér David Čermák.

Trenére, jaké je vaše hodnocení utkání?
Pro nás je to hrozně důležitá výhra. Chtěli jsme Švédy poprvé v této sezoně porazit, a to se nám povedlo. Teď to musíme potvrdit v zápase proti Kazachstánu, abychom šli do čtvrtfinále z druhého místa.

„Ve třetí třetině jsme to měli rozhodnout, měli jsme tam několik samostatných nájezdů.“

Na začátku jste se trochu hledali. Pak se ale zdálo, že jste šancí měli více. Souhlasíte?
Nemyslím si, že jsme se hledali trochu, Švédové byli v prvních deseti minutách jasně lepší. My jsme měli špatný vstup do utkání, začali jsme bruslit asi až od té desáté minuty. Ve třetí třetině jsme to pak měli rozhodnout, měli jsme tam několik samostatných nájezdů.

Mrzí hodně neproměněné šance v závěrečné třetině?
My nejsme mužstvo, které by chtělo bránit a hrát na brejky, ale spíše to vyplynulo z toho, že Švédové prohrávali a více se tlačili dopředu. Bylo tam několik ztrát, ze kterých jsme šli do protiútoků nebo do samostatných nájezdů, ale ty jsme bohužel neproměnili. Naštěstí jsme to urvali v nájezdech.

Pomohli jste si i přesilovkou, která vám v minulých zápasech nešla.
Nešly nám, něco jsme tam změnili a dali jsme gól. Dostali jsme se tím trošku do zápasu a Švédy jsme zároveň dostali pod tlak.

„Mluvili jsme o tom, že teď je nejlepší doba jim to vrátit.“

Před zápasem jste prohodili Adama Jecha a Ondřeje Kose na křídlech první a druhé lajny. Pomohlo to, že?
Chtěli jsme něco udělat, prohodili jsme tak dvě křídla. Myslím si, že obě lajny dnes zahrály dobře.

Ročník 2006 měl se Švédy bilanci jedné výhry a šesti proher. Byla o to větší motivace dnes uspět?
Zdůrazňovali jsme to, ale kluci to samozřejmě ví. Mluvili jsme o tom, že teď je nejlepší doba jim to vrátit.

Poprvé na turnaji se prosadili hráči první a druhé formace. Další velké pozitivum, že?
Pro sebevědomí hráče je to důležité. Jsou to kluci, kteří jsou zvyklí dávat góly. Když je nedávají, tak ten výkon není takový. Já doufám, že jim to pomůže a nastartuje je to.

V nájezdové loterii jste dali tři góly ze tří pokusů. Vybírali jste hráče vy trenéři, nebo si sami hráči řekli, kdo se na to cítí?
Na závěr každého tréninku na kempu v Chomutově jsme jezdili soutěž v nájezdech. Věděli jsme, komu se dařilo. Podle toho jsme to vybírali.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz