Kometa zastavila Spartu! Třinec válí, Karlovy Vary dál trpí

Foto: Vít Golda, hc-kometa.cz

Pardubice nasázely Liberci sedm gólů a vzhledem k zaváhání Sparty se přiblížily k vítězství v základní části Tipsport extraligy. A co závody o 4. místo v tabulce? K přímému postupu do čtvrtfinále play off je po výhře v O2 areně brněnská Kometa.

Souboj sousedů pro hosty

Vítkovice v minulém kole schytaly před vlastními fanoušky sedmigólový výprask od Motoru, o dva dny později v Olomouci už to byla z jejich strany úplně jiná písnička. Lukáš Klimeš až do 52. minuty držel domácí střelce na uzdě a díky jeho výkonu stačily Ostravanům k plnému bodovému zisku dvě trefy. Desáté Vítkovice se tak v tabulce dotáhly právě na devátou Olomouc, rozestup mezi oběma mužstvy je už pouze tříbodový.

Pavel Trnka (trenér Vítkovic): „Samozřejmě za zápas bych chtěl poděkovat hlavně klukům do kabiny, za velkou bojovnost a obětavost. Další poděkování bych chtěl dát fanouškům všeobecně, protože byla parádní kulisa a našim fanouškům, kteří přijeli v hojném počtu a my jsme se jim odvděčili bodovým ziskem.“

Jan Tomajko (trenér Olomouce): „My jsme nezačali úplně dobře. Pak jsme ve druhé třetině hned dostali gól na 2:0 a trošku to s námi zacloumalo. Musím říct, že Vítkovice první půlku zápasu měly lepší reakce, byly všude o krok dříve a my jsme s tím měli problémy. Ten gól, který jsme dali na 1:2, přišel docela pozdě. Samozřejmě snažili jsme se srovnat, ale bohužel se nám to nepovedlo. Vítkovice dnes výborně bránily a těžko jsme se přes to prosazovali. Nedostali jsme se skoro k žádným dorážkám. Hodně těžký zápas a bohužel nula bodů.“

HC OLOMOUC – HC VÍTKOVICE RIDERA 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 52. Navrátil (Kusko) – 18. Ri. Bukarts (Percy, Krieger), 21. Barinka (P. Zdráhal, Fridrich).
Rozhodčí: Šír, Cabák – Axman, Blažek.
Vyloučení: 3:3.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 30:20.
Diváci: 5 187.
Nejlepší hráči: Jakub Orsava – Rihards Bukarts.
HC Olomouc: Konrád – Ondrušek, Řezníček, Sirota, Rutar, Švrček, Černý, Rašner – Kunc, Macuh, Navrátil – Klimek, Nahodil, Bambula – Kusko, Knotek, Kucsera – Plášek, Anděl, Orsava. Trenéři: Tomajko a Petrovický.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Klimeš – Percy, Raskob, Mikuš, Grman, Auvitu, Prčík, R. Jeřábek – Fridrich, Barinka, P. Zdráhal – Ro. Bukarts, Krieger, Ri. Bukarts – R. Půček, Claireaux, Lednický – Peterek, Chlán, Přibyl. Trenéři: Trnka, Veber a Šimíček.

Růžička vynuloval Motor

Mladá Boleslav se zatím jako jediný z extraligových účastníků nedostala přes hranici sta vstřelených branek. Ofenzivní bolest se ukázala i dnes, ale... Vůbec to nevadí! Současně se totiž potvrdilo, že po defenzivní stránce jsou na tom Bruslaři dobře – k triumfu na ledě Českých Budějovic jim stačila jediná trefa. Hrdinou je Jan Růžička, autor 34 zákroků a strážce čistého konta. Teprve popáté v sezoně se tak stalo, že Motor před svými fanoušky nebodoval. Paradoxně proti Bruslařům, nejhoršímu týmu na venkovních kluzištích.

Ladislav Čihák (trenér Českých Budějovic): „Zápas rozhodla jedna naše chyba, kdy jsme bohužel faulovali a v oslabení dostali gól. Hostující gólman chytal skvěle. Snažili jsme se tlačit puky do branky, tým šlapal, ale něco nám tam chybělo. Jak jsme strašně moc chtěli, tak nám chyběl klid v zakončení a nebyli jsme tak efektivní. Mužstvo makalo, ale ten krok se nám bohužel zase nepodařilo udělat. Ještě zbývá pár zápasů, několik bodů ve hře je a popereme se o to.“

David Havíř (asistent trenéra Mladé Boleslavi): „Gratulace do kabiny. Pro nás to byl zápas play off, protože víme, o co hrajeme. První třetina byla vyrovnaná, i když Budějovice byly více na kotouči. Ve druhé jsme si pomohli gólem v přesilovce. Pak si domácí vytvořili několik šancí, dostali nás pod tlak, ale podržel nás skvělý Růžička v brance. Ve třetí třetině jsme odehráli výborných deset minut a pak jsme ubránili vítězství. Tří bodů si moc vážíme.“

BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE – BK MLADÁ BOLESLAV 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 21. Lantoši (Pyrochta, Järvinen).
Rozhodčí: Kika, Vrba – Špůr, Zíka.
Vyloučení: 2:4, navíc Beránek (Motor) 5 minut plus do konce zápasu
Využití: 0:1.
Střely na branku: 34:13.
Diváci: 6 162.
Nejlepší hráči: Filip Přikryl – Jan Růžička.
Banes Motor České Budějovice: Hrachovina – Štencel, Vráblík, Doudera, Kachyňa, Pýcha, Hovorka – Ordoš, Kondelík, Gulaš – M. Beránek, Harris, Kubík – F. Přikryl, Koláček, Valský – Toman, Vopelka, Chlubna. Trenéři: Čihák a Hanzlík.
BK Mladá Boleslav: Růžička – Pyrochta, Bernad, Jánošík, F. Pavlík, Gewiese, Lintuniemi, Čech – Skalický, O. Roman, Lantoši – Hradec, Järvinen, Rohdin – Krivošík, Malát, Stránský – Malínek, Pitule, Závora. Trenéři: Král, Pletka a Havíř.

Sedm gólů a Pardubice míří za Pohárem Jaroslava Pouzera

Protože se potkaly dva nejofenzivnější týmy v lize, čekaly se gólové hody. Ty skutečně přišly, překvapivě však šlo o dost jednostrannou záležitost – extraligový lídr totiž smetl libereckého soupeře sedmi brankami. Statistiky si vylepšil především Robert Říčka (2+1), trefil se i navrátilec do sestavy Lukáš Sedlák. Společně tak dali trenéru Marku Zadinovi nádherný narozeninový dárek – vzhledem k zaváhání Sparty navíc vše nasvědčuje tomu, že Dynamo obhájí Pohár Jaroslava Pouzara.

HC DYNAMO PARDUBICE – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 7:1 (4:1, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 2. Vála (Říčka, A. Musil), 8. Sedlák (Hyka, Pánik), 14. Vála (Pánik, Hájek), 20. R. Kousal (Radil, Dvořák), 39. Říčka (Hyka, Dvořák), 40. Poulíček (Mandát), 45. Říčka (Radil) – 4. Hawryluk (McCoshen, Flynn).
Rozhodčí: Jeřábek, Veselý – Bohuněk, Svoboda.
Vyloučení: 7:4.
Bez využití.
Střely na branku: 29:27.
Diváci: 10 007.
Nejlepší hráči: Robert Říčka – Martin Faško-Rudáš.
HC Dynamo Pardubice: Pavlát – D. Musil, Čerešňák, T. Dvořák, Košťálek, Vála, Hájek, Kolář – Pánik, Sedlák, Hyka – R. Kousal, Zohorna, Radil – Říčka, A. Musil, Paulovič – Mandát, Poulíček, Vondráček. Trenéři: Zadina, Černohous a Sýkora.
Bílí Tygři Liberec: D. Král (od 21. Hrenák) – McCoshen, Melancon, Ivan, Budík, Derner, Galvas, Aubrecht – Rychlovský, Filippi, Faško-Rudáš – Flynn, A. Najman, Hawryluk – Birner, Vlach, Kel. Klíma – Pérez, Šír, Zachar. Trenéři: Pešán, Kudrna a Žabka.

Kladno v závěru ztratilo výhru

Kladno v minulém kole zaskočilo Kometu, teď bylo blízko, aby před baráží nabralo sebevědomí. Místo toho upadá do další deprese... Rytíři ještě v 58. minutě vedli nad Plzní 3:1, nakonec ale berou pouze bod. Hrdinou hostů je Adrián Holešinský, jenž vyrovnal v čase 58:16 a následně rozhodl prodloužení. Prohloubil tím domácí utrpení Kladna, které v letošním ročníku získalo před svými fanoušky jen čtrnáct bodů z 66 možných.

Pavel Skrbek (asistent trenéra Kladna): „Tohle utkání charakterizuje naši celou sezonu. Neodehráli jsme vůbec špatné utkání, do konce zápasu byly dvě a půl minuty a vedli jsme 3:1. Zbytek lidí, kteří sem ještě chodí, i když se nám nedaří, a fandí nám, stál za námi a fandil. Vedeme 3:1, během dvou minut ztratíme dvakrát puk na modré čáře, soupeř to dvakrát otočí, jdeme do šest na pět, nevyhodíme puk a pak se stane takováhle hloupost. To se absolutně stát nesmí, nám se takové věci ale staly v sezoně vícekrát. Darovali jsme soupeři pětiminutovou přesilovku, ve které bohužel dvakrát skóroval. Místo abychom měli tři body, tak máme jeden. Z vyhraného utkání se stal takový guláš. Vlastní nedisciplinovanost a vlastní hloupost. Hrozné."

Petr Kořínek (trenér Plzně): „Dostali jsme se do vedení, ve druhé třetině jsme ale bohužel pohrdli přesilovkami, které jsme tam měli. Soupeři jsme dali šanci, je špatné nedat v přesilovkách branky a navýšit náskok. Soupeř vyrovnal a ve třetí třetině se mu povedlo odskočit. Na druhou stranu musíme kluky pochválit za závěr, že dokázali srovnat. Je to paradox. Včera jsme odehráli velmi dobré utkání v Německu s Vary, zápas nebyl úplně ideální z naší strany. Dvou bodů si ale vážíme."

RYTÍŘI KLADNO – HC ŠKODA PLZEŇ 3:4 po prodloužení (0:1, 1:0, 2:2 – 0:1)

Branky a nahrávky: 39. M. Procházka, 44. Smoleňák (Hejda, Ticháček), 56. Tralmaks (Klepiš) – 19. Zámorský (Lev), 58. Rekonen (Zámorský, Lev), 59. Holešinský (Zámorský), 63. Holešinský.
Rozhodčí: Hribik, Mejzlík – Frodl, Hynek.
Vyloučení: 7:5, navíc Martenet (Kladno) 5 minut plus do konce zápasu.
Využití: 1:3.
Střely na branku: 18:39.
Diváci: 1 637.
Nejlepší hráči: Landon Bow – Petr Zámorský.
Rytíři Kladno: Bow – Ticháček, Hejda, Slováček, Nemčík, Martenet, Veber – Sideroff, Melka, Tralmaks – Smoleňák, Klepiš, M. Procházka – Strnad, Pytlík, Jarůšek – Vimmer. Trenéři: Vejvoda a Skrbek.
HC Škoda Plzeň: Hlavaj – Malák, Zámorský, Piskáček, Bučko, Laakso, Dujsík, Kvasnička – Holešinský, Indrák, Schleiss – Šiler, Mertl, Lev – Pour, Benák, Rekonen – Matýs, M. Soukup, Jansa. Trenéři: Kořínek a Bombic.

Pařík prohloubil krizi Energie

Ani ne 24 hodin po fyzicky náročném Winter Classic si chtěly Karlovy Vary spravit náladu v domácím duelu s Hradcem Králové. Jenže... Utrpení Energie se ještě prohloubilo. Západočeši prohráli pošesté za posledních sedm kol, tentokrát dokonce nedali Lukáši Paříkovi z 27 střel ani gól. Změna na trenérském postu tedy zatím nepřináší Karlovým Varům kýžený efekt.

Václav Eismann (trenér Karlových Varů): „Nastoupili jsme do utkání s odstupem necelých 24 hodin po včerejším Winter Classic. Bylo nám jasné, že Hradec v této situaci pro nás není ideálním soupeřem, protože hraje rychlý, nátlakový hokej a typologie jeho kádru tomu odpovídá. Přežili jsme první třetinu, od čehož jsme se chtěli odrazit, ale bohužel jsme utkání ztratili ve druhé třetině po dvou chybách na útočné modré čáře, kde hosté šli do přečíslení a my jsme se špatně zajistili. Prohráli jsme kotouč v nebezpečné zóně. Poté si zápas vzal soupeř. Ke cti našim hráčům slouží to, že se snažili ve třetí třetině s utkáním něco udělat, ale už se to nepodařilo."

Tomáš Martinec (trenér Hradce Králové): „Pro nás je to cenné vítězství, kterého si vážíme. S Karlovými Vary jsme už dvakrát v této sezoně prohráli a víme, že mají sílu, dobrý tým a spoustu rychlých hráčů, kteří jsou neustále nebezpeční. O výsledku rozhodla druhá třetina. Utkání bylo vyrovnané, ale ve druhém dějství se nám podařilo vstřelit tři branky. Tam se výsledek zlomil. Třetí třetinu jsme chtěli hrát zodpovědně a nepouštět Energii do šancí, což se nám až na pár situací podařilo. Jsme spokojení s tříbodovým ziskem."

HC ENERGIE KARLOVY VARY – MOUNTFIELD HK 0:3 (0:0, 0:3, 0:0)

Branky a nahrávky: 22. Lalancette (Pilař, Pláněk), 26. Okuliar (Jergl), 37. Pavelka (Okuliar).
Rozhodčí: Šindel, Květoň – Šimánek, Hnát.
Vyloučení: 4:2.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 27:33.
Diváci: 2 810.
Nejlepší hráči: Matyáš Váňa – Oliver Okuliar.
HC Energie Karlovy Vary: Frodl – Bartejs, Plutnar, Mikyska, Stříteský, McFadden, Havlín, Dlapa – O. Procházka, Černoch, O. Beránek – Rachůnek, Gríger, Kangasniemi – Hladonik, Jiskra, Kružík – Váňa, Kofroň, Koffer. Trenéři: Eismann a Šik.
Mountfield HK: Pařík – Freibergs, Blain, Pavelka, Pláněk, Kalina, McCormack – Perret, Tamáši, Šťastný – Okuliar, Kev. Klíma, Jergl – Pilař, Lalancette, Estephan – Jasper, Miškář, Eberle – R. Pavlík. Trenéři: Martinec, Hamara a Frühauf.

Třinec válí, bere šestou výhru v řadě

Všechny tři předešlé vzájemné zápasy patřily Litvínovu, jenže teď... Teď jsou Oceláři v nejlepší formě za celou sezonu. Vervě nasázeli pět branek (dvakrát udeřil Andrej Nestrašil), zapisují šestou výhru v řadě a během této vítězné série neztratili ani bod. Úřadující šampióni zároveň potvrdili, proč jsou doma nejsilnějším týmem v lize: před svými fanoušky nebodovali jen ve třech duelech z dosavadních 25.

Zdeněk Moták (trenér Třince): „První třetinu jsme měli opravdu špatnou. Brzký gól nás zabrzdil, měli jsme i tři vyloučení. To je něco, co si nemůžeme dovolit. Hosté mají přesilovky slušné a my velmi hazardovali s dobrým výsledkem. Ve druhé třetině jsme si pomohli přesilovkami, to bylo důležité. Nakonec jsme si vítězství pohlídali a víceméně i zasloužili. Ne všechno bylo zalité sluncem, podržel nás Káca, ale tři body si tým odpracoval.“

Karel Mlejnek (trenér Litvínova): „Měli jsme velmi dobrý nástup do utkání, nejen vstřelenou branku. První třetinu jsme hráli velmi dobře, bohužel efektivita v utkání byla na straně domácích. Nechci být generál po bitvě, ale potřebovali jsme dát na 2:0. To se nestalo, domácí byli lepší."

HC OCELÁŘI TŘINEC – HC VERVA LITVÍNOV 5:2 (0:1, 3:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 23. Nestrašil (M. Růžička, Voženílek), 26. Čacho (Hrehorčák), 36. Nestrašil (M. Růžička, J. Jeřábek), 42. Daňo (Voženílek, Nestrašil), 44. L. Hudáček (Kurovský) – 2. Zile (D. Kaše), 48. Zile (Havelka).
Rozhodčí: Obadal, Ondráček – Lederer, Rampír.
Vyloučení: 5:5.
Využití: 3:0.
Střely na branku: 25:36.
Diváci: 5 031.
Nejlepší hráči: Andrej Nestrašil – David Kaše.
HC Oceláři Třinec: Kacetl – Marinčin, Smith, Kundrátek, Nedomlel, Adámek, J. Jeřábek, Polášek – M. Růžička, Nestrašil, Voženílek – Kurovský, L. Hudáček, Daňo – Sikora, Vrána, M. Roman – Hrehorčák, Čacho, Dravecký. Trenéři: Moták a Országh.
HC VERVA Litvínov: Zajíček – D. Zeman, Baránek, Jaks, Zile, Demel, Czuczman, Šalda – Koblasa, Gut, Kudrna – O. Kaše, D. Kaše, Hlava – Abdul, Kirk, Maštalířský – Havelka, Jurčík, Zygmunt. Trenéři: Mlejnek, Reichel a Kočí.

Kometa zastavila Spartu

Šest zápasů, šest výher, maximální počet osmnácti bodů a dohromady jen deset inkasovaných branek. Sparta šla do šlágru nedělního kola s nejlepší formou v lize.

Její série je ale u konce!

V posledních týdnech v defenzivě pevní Pražané tentokrát v obranné činnosti selhali a inkasovali čtyřikrát. V samostatných nájezdech pak Kometa navázala na efektivitu ze základní hrací doby a proměnila všechny tři své pokusy. Brno tak svého dávného rivala porazilo už potřetí v sezoně a zůstává v boji o klíčové čtvrté místo v tabulce, které zaručuje přímý postup do čtvrtfinále play off i výhodu domácího prostředí.

Pavel Gross (trenér Sparty Praha): „Gratuluji Brnu k vítězství. Co k tomu dodat? Myslím, že to byl krásný zápas v krásné atmosféře. Byl to takový předkrm před play off. Tyto zápasy už dostávají grády, bylo tam dost soubojů. Padlo také hodně gólů, v předcházejících zápasech s Brnem padly pouze dvě branky a u nich tři respektive pět gólů. Čekali jsme vyrovnaný zápas, co se týče gólů. Hrály spolu dva dobré týmy, které mají ofenzivní sílu. Byl to dobrý zápas, jen nám to nevyšlo v penaltách, takže gratuluji Brnu k vítězství."

Jaroslav Modrý (trenér Brna): „Moje hodnocení bude stručné. Bylo to bojovné utkání v pěkné atmosféře. Sparta možná měla víc střel, ale my jsme bojovali. Náš gólman nás podržel v důležitých momentech utkání. Pomohli jsme si i přesilovkou. Na konci rozhodly penalty. Myslím, že to bylo velice atraktivní utkání, už se to blíží play-off a dopadlo to s hezkým koncem pro nás."

HC SPARTA PRAHA – HC KOMETA BRNO 4:5 po samostatných nájezdech (1:2, 3:2, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 17. Hrabík (Beaudin, D. Vitouch), 21. Forman (Řepík), 34. Krejčík (Mikliš, Chlapík), 35. D. Vitouch (Hrabík) – 4. Flek (Zaťovič, Ščotka), 16. Moses (Cingel, Zbořil), 30. Pospíšil (Cingel, Zaťovič), 39. Cingel (Zbořil), rozhodující nájezd Flek.
Rozhodčí: Mrkva, Úlehla – Lhotský, Ondráček.
Vyloučení: 6:4.
Využití: 0:2.
Střely na branku: 43:20.
Diváci: 14 674.
Nejlepší hráči: David Vitouch – Lukáš Cingel.
HC Sparta Praha: J. Kovář – Kempný, Mozík, Němeček, Beaudin, Krejčík, Mikliš, Moravčík – Forman, Sobotka, Řepík – Buchtele, Lajunen, Chlapík – Konečný, O. Najman, P. Kousal – Hrabík, D. Vitouch, Kassian. Trenéři: Gross a Hořava.
HC Kometa Brno: Furch – Ďaloga, Gazda, Ščotka, Moro, Kaňák, Holland, Svoboda – Zaťovič, Cingel, Flek – Pospíšil, Kollár, Kos – Okál, Zbořil, Moses – Vincour, Ekrt, Kohout. Trenéři: Modrý, Otoupalík a Horáček.

Tabulka Tipsport extraligy

 TÝMZVVPPPPSKÓREBODY
1.
HC Dynamo Pardubice
46 29 7 5 5 175:102 106
2.
HC Sparta Praha
48 29 6 3 10 157:109 102
3.
HC Oceláři Třinec
47 24 8 5 10 157:112 93
4. HC Kometa Brno 46 19 7 5 15 142:123 76
5.
Bílí Tygři Liberec
48 22 3 3 20 156:150 75
6. HC VERVA Litvínov 47 21 4 4 18 144:144 75
7.
Banes Motor České Budějovice
47 20 2 10 15 128:130 74
8.
Mountfield HK
47 15 7 10 15 125:124 69
9.
HC Olomouc
47 15 7 4 21 111:138 63
10.
HC VÍTKOVICE RIDERA
46 15 4 7 20 116:128 60
11.
HC Škoda Plzeň
47 14 6 4 23 122:135 58
12.
HC Energie Karlovy Vary
46 12 8 3 23 111:125 55
13.
BK Mladá Boleslav
47 9 6 6 26 92:145 45
14.
Rytíři Kladno
47 5 4 10 28 109:180 33

Další program Tipsport extraligy

Středa 21. února – dohrávky 24. kola:
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Kometa Brno (O2 TV Sport)
18:00 HC Dynamo Pardubice – HC Energie Karlovy Vary

Čtvrtek 22. února – předehrávka 48. kola:
17:30 Banes Motor České Budějovice – HC VERVA Litvínov (O2 TV Sport)

Pátek 23. února – 48. kolo:
17:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Oceláři Třinec
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Škoda Plzeň
18:00 Rytíři Kladno – BK Mladá Boleslav
18:00 HC Olomouc – HC Kometa Brno
18:00 HC Dynamo Pardubice – Mountfield HK (O2 TV Sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz