Bambula: V Olomouci chci být klíčovým hráčem a rozhodovat zápasy

Jan Bambula | Foto: Daniel Klement, hc-olomouc.cz

1. dubna 2023, 11:21

Adam Kodet

V sérii živých vysílání na instagramu Tipsport extraligy postupně přivítáme zástupce všech týmů, které už z Generali Česká pojišťovna play off vypadly. Dalším z nich byl olomoucký útočník Jan Bambula, který promluvil o letošní sezoně, adaptaci na hokej v extralize, svém příchodu do Olomouce nebo o svém povolání do národního týmu.

O CELKOVÉM OSMÉM MÍSTU A PLÁNECH PO VYŘAZENÍ Z PLAY OFF. Se sezonou jsem spokojený a myslím, že můžu mluvit i za kluky. V první polovině jsme to měli rozehrané tak, že jsme mohli skončit lépe než na osmém místě. Ale kdyby nám to někdo řekl před sezonou, tak to bereme. S volným časem teď nakládám tak, že dělám to, co jsme s kamarády nestihli během sezony. Oslavili jsme nejprve vyhrané předkolo, zašli jsme na pivo. Za chvíli se ale už začnu připravovat na další sezonu. Ještě náš čeká klubová rozlučka s fanoušky v nákupním centru, podpisovka s celým týmem.

O PŘEDKOLE PROTI KARLOVÝM VARŮM. Předkolo jsme zvládli dobře, myslím, že jsme byli lepší než Karlovy Vary. Jako soupeře jsem je chtěl asi nejvíc ze všech, které jsme mohli dostat, věřil jsem si na ně. Vyhovovalo nám to, že hrají otevřenější hokej a mají asi společně s Hradcem nejbruslivější útočníky. Akorát to cestování přes celou republiku je docela na prd a není to ideální. V prvním zápase u nich jsme vedli 3:1 a prohráli, tak jsme si druhý den za stavu 0:2 řekli, že jim to taky musíme otočit. V šatně jsme si řekli, že musíme vyhrát, a tak to dopadlo. Byli jsme rádi, že jsme Vary porazili ve čtvrtém zápase, kdyby se hrál pátý, bylo by to těžké. Únava stoupala, a kdyby se hrálo na pět, série s Pardubicemi by vypadala úplně jinak a asi by nebyla tak vyrovnaná.

„Kdyby nám to někdo řekl před sezonou, tak to bereme."

O BITCE S MATĚJEM STŘÍTESKÝM. Byl už celkem klid a on tam až po tom všem chytil Honzu Káňu. Chtěl jsem ho chytnout taky, nebylo to nic osobního. Kdyby to byl nějaký zkušenější bitkař, asi bych dostal po čuni. Třeba mě to ještě čeká. (směje se) Nevím, jak to vypadalo. Pár ran jsem asi dal, ale žádné krvavé zranění neměl, takže to asi nebyly tak dobře mířené rány.

O PRODLEVĚ KVŮLI DÍŘE V LEDU A ZMĚNĚ POŘADATELSTVÍ V SÉRII. Stalo se nám to letos dvakrát proti stejnému soupeři. Pamatuju si to přesně, nejdřív nám řekli, že je nějaká díra v mantinelu a že se musí opravit. Tak jsme si řekli, že to bude na pět minut, ale pak přišli s tím, že je díra v ledu. Tak jsme se svlékli a šli jsme na kolo. Chvilku jsme hráli fotbálek a pak jsme si s kondičním trenérem připravovali rozcvičku. Pak jsme už byli připravení hrát, ale k tomu nedošlo. Říkali jsme si, jaké varianty by mohly dopadnout, a nakonec to bylo pro obě strany výhodné. Vary chtěly hrát zápas od znova, ale takhle to bylo podle mě spravedlivé. Jeden zápas jsme tedy vyhráli a jeli jsme do Varů s tím, že když tam jeden vyhrajeme, tak máme dva před sebou doma a stačí nám uhrát jeden. Takže celkově to pro nás takhle možná bylo lepší.

O OLOMOUCKÉM ZIMNÍM STADIONU. Hrát tam je pro nás obrovská výhoda. Na tom zimáku je fakt zima, hlavně podle toho, jak je venku. A když přijede třeba Sparta, která má v O2 areně snad 20 stupňů, a u nás je někdy i nula, tak je to rozdíl. Pro ty, co přijedou z tepla, Vítkovice, Pardubice a další, to musí být nepříjemné. Když je venku mínus, tak někteří kluci mají na trénink kukly. Ono být hodinu na ledě v takové teplotě, je to fakt kosa. Já si většinou beru dvě termoprádla. A řekl bych, že atmosféra je tam nejlepší v lize, protože když fanoušci začnou řvát, tak se to v té plechárně hrozně ozývá. Když začne řvát sparťanský kotel v O2 areně, tolik to slyšet není. Sparťani byli slyšet víc, když byli u nás.

O ČTVRTFINÁLE PROTI PARDUBICÍM. Já jsem upřímně chtěl jiného soupeře, věděl jsem, že jsou nejlepší v lize, a cítil jsem proti nim asi nejmenší šanci. Atmosféra ale byla super, od nás k nim i od nich k nám přijela spousta fanoušků. Pardubice hrály hodně dobrý hokej, dobře do defenzívy a v útoku byli hodně silní. Chvíli nás přehrávali oni, chvíli jsme je přehrávali my. První utkání Pardubice zvládly docela hravě, pak to bylo celkem vyrovnané. Měli jsme i smůlu ve druhém a třetím zápase, tam třeba mohla série vypadat úplně jinak. Mohlo to být po čtyřech zápasech 2:2, ale dopadlo to, jak to dopadlo, a bylo to 0:4.

„Doufám, že jsem nějaký progres udělal."

O SEZONĚ Z OSOBNÍHO POHLEDU. Doufám, že jsem nějaký progres udělal. Bodově to vyšlo tak nějak stejně jako loni, ale jsem hlavně rád, že jsem se nezranil a odehrál až na tři zápasy celou sezonu. Chtěl jsem, aby to bylo bodově lepší. Start sezony mi vyšel, ale pak přišel útlum a deset zápasů jsem neměl nic. To mě trochu posadilo na zadek. Ke konci mi to už zase nějak vyšlo, ale aspoň vím, že nesmím usnout na vavřínech.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Tipsport extraliga (@telhcz)

O POZVÁNCE DO REPREZENTACE A MLADÝCH HRÁČÍCH V NÁRODNÍM TÝMU. Netuším, čím jsem trenéry zaujal. Já jsem zrovna měl deset zápasů bez bodu, trenér Jalonen se přišel podívat na zápas proti Litvínovu, kde jsme dostali 8:1. Za pozvánku jsem byl ale rád. Pár kluků už jsem znal z minulého roku. Ale nebyl jsem samozřejmě ten, který by řval v kabině nebo se bavil s někým úplně nahlas. Byl jsem spíš v ústraní a bavil jsem se s těmi, které znám. I když je někdo třeba méně produktivní, ale je mladý a mohl by třeba v budoucnu jezdit na reprezentační srazy jako lídr, vezmou ho teď trenéři raději než někoho, kdo vede bodování, ale je mu 35-40 let. Když budu mluvit za sebe, mladí hráči tím naberou zkušenosti a mezinárodní hokej jim třeba ukáže, že ještě nejsou tak dobří, že nemůžou usnout a že musí makat dál. Třeba Finové v tom zápase, který jsem hrál, byli úplně někde jinde. A to jsou hráči z finské ligy, říkám si, jak to musí vypadat v NHL.

O NABÍDCE HRÁT HOKEJ VE FINSKU. Ještě v Havířově jsem měl nabídku do finského týmu TUTO Hockey do druhé ligy Mestis. Ale zároveň jsem měl nabídku z Olomouce a rozhodl jsem se hrát českou extraligu. Finská cesta mohla být dobrou variantou, viděl bych, jak se tam trénuje a jak na některé situace Finové reagují. Ale měl jsem možnost hrát extraligu a to byl můj cíl od doby, kdy jsem začal hrát profesionální hokej. A nabídka z extraliga se těžko odmítala.

„Ne, že bych to úplně vyhledával, ale když to je potřeba, snažím se dohrávat, najíždět do gólmana, provokovat."

O TVRDÉ HŘE A ROLI „HAJZLÍKA“. Už pan Varaďa mě do přípravy na domácí MS dvacítek spíš bral jako hráče do čtvrté lajny, takový ten nepříjemný, který se chce všem dostat pod kůži. Ne, že bych to úplně vyhledával, ale když to je potřeba, snažím se dohrávat, najíždět do gólmana, provokovat. Aby byl hráč všestranný, tohle všechno potřebuje, včetně třeba blokování střel. Rok před tím, než jsem šel do Olomouce, jsem se i kvůli této hře snažil nabrat nějakou váhu. Nabral jsem nakonec pět kilo a to mi v síle pomohlo. Momentálně mi vyhovuje, kolik mám kilo, já zase nemůžu nabrat úplně hodně, protože bych pak nebyl takový štírek.

O ŠPIČKOVÁNÍ NA SÍTÍCH MEZI KLUBY. Rozhodčí jsou zatím se mnou v pohodě, možná pan Pražák se mnou měl nějaký problém. Pak se ta jeho hláška „Bambula, nech toho!“ dokonce nechala vytisknout na trička a už jsem nějaké podepsal, takže se normálně budou prodávat. Za tohle musím poděkovat našemu managementu a marketingu, tohle by asi jen tak někoho nenapadlo, nemám s tím žádný problém. Takové ty vtipné grafiky na sítích, to je spíš pro fanoušky. Některým hráčům to vadí, když se vyřízne jejich fotka a někam se to použije, ale mně ne. Diváci a celá extraliga se baví a tak to má být.

„Příští rok ještě budu pokračovat v Olomouci, pak se uvidí."

O SVÉ BUDOUCNOSTI. Příští rok ještě budu pokračovat v Olomouci, pak se uvidí. Žádné konkrétní nabídky zatím nemám, nevylučuju žádné varianty. Chtěl bych si v Olomouci vypracovat takovou pozici, abych byl klíčovým hráčem, který dokáže rozhodovat zápasy. To je můj momentální cíl.

TIP NA VÍTĚZE TELH. Momentálně si myslím, že letos vyhrají Pardubice. Ze zbývajících týmů to nejvíc přeju Třinci. Hrají fakt výborně, vyhráli tři tituly v řadě.

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz