PREVIEW: Na papíře bez hvězd, ale... Finové pod Jalonenem sbírají medaile

Foto: Markéta Křížová

Když se řekne „Finsko“, soupeř nedostane strach z jednotlivých jmen nebo osobností. Má nahnáno prostě z Finska. Stačí si představit, jak se proti hluboko postavené hradbě marně hrnete dopředu. A pak vám světlí chlapíci dvakrát ujedou.

S Jukkou Jalonenem měli Finové šťastnou ruku. Současný kouč přivezl při svém druhém angažmá u národního týmu ze čtyř velkých turnajů tři medaile – včetně zlata z olympiády a domácího mistrovství v roce 2022. Bez cenného kovu zůstal jen loni, kdy jeho tým v Tampere nezvládl čtvrtfinále s Kanadou.

Když skládá mančaft, nelpí na jménech. I letos má na soupisce jen čtyři posily z NHL. Zámořské týmy nebo sousední Švédsko vypadají na papíře mnohem silněji. Finům je to ale jedno, ti budou hrát pořád to samé. Ať na druhé straně stojí Rakousko, Kanada nebo třeba tým z jiné planety. A beztak přivandrují zpátky na sever s plackou.

Český tým narazí na dokonale synchronizovanou mašinu hned v prvním zápase. Ostře sledovaný otvírák startuje v O2 areně v pátek 10. května ve 20:20.

Tip Hokej.cz na konečné umístění: 7. místo

Osobnost týmu – Mikael Granlund

Když z repráků zazní „Mikael Granlund“, i v chladném severském publiku to zašumí. V NHL odehrál přes 800 zápasů – nejvíc ze všech aktivních Finů. Do seniorského národního týmu poprvé nakoukl v roce 2011, kdy taky získal první zlato z mistrovství světa. Někdo si možná ještě vzpomene, jak v semifinále proti Rusku vytáhl tehdy devatenáctiletý mladík „michigan“. V Praze už to ale bude zkušený dvaatřicetiletý útočník, který letos i v marném San Jose sbíral skoro bod na zápas. Jestli Finové kolem někoho postaví ofenzivu, bude to on.

Mikael Granlund

Mikael Granlund | Foto: iihf.com

Pohled hokej.cz

Brankáři: Finové se letos opřou o gólmanský trojlístek z Evropy. V národním týmu již zavedený Harri Säteri zkušenosti ze zámoří má, chytal ale převážně po farmách a za Floridu s Arizonou si připsal v součtu jen 15 zápasů. Poslední dvě sezony už patří mezi nejlepší gólmany švýcarské ligy, kde válí v dresu Bielu. Na loňském nezdařeném šampionátu chyběl, zlato z MS i olympiády už ale má. Doplní ho dvojice ze švédské ligy. Emil Larmi letos dotáhl Vaxjö do semifinále a loni v Tampere dělal Suomi jedničku. Třetí do party Lassi Lehtinen v uplynulé sezoně s Modo do play off nanakoukl a úspěšnost vytáhl jen těsně nad 90 %. Pokud na mistrovství světa nějaký zápas dostane, bude to jeho premiéra na velkém mezinárodním turnaji.

Obránci: Obrana Suomi je co do současného působiště hráčů poměrně rozmanitá. Není v ní žádný vyložený benjamínek, někteří její členové ale i přes vyšší věk nemají s národním týmem mnoho zkušeností. Nejvíc zadáků dodala Finům švýcarská National League. Včetně toho nejmladšího – Vili Saarijärvi má šestadvacet a po letech hraní na amerických farmách se vrátil do Evropy. Ofenzivní bek letos sbíral body v SCL Tigers. Jeho klubový spoluhráč Juuso Riikola ve třiceti letech teprve podruhé okusí atmosféru mistrovství a zabojuje o premiérový triumf. Spoustu úspěchů s nároďákem má naopak Mikko Lehtonen z Curychu, před dvěma lety byl navíc nejproduktivnějším bekem šampionátu. Domácí soutěž budou v Praze reprezentovat Jesper Mattila a Veli-Matti Vittasmäki, oba by měli zapsat první starty na světovém šampionátu. Stejně tak i Rasmus Rissanen ze švédského Linköpingu. Spoluhráč Radana Lence z HV71 Oliwer Kaski sbíral na EHT skoro bod na zápas a vysloužil si nominaci na třetí mistrovství v kariéře. Pilířem finské defenzivy nejspíš bude Olli Määttä. Zadák Red Wings sice neuchvátí kanadskými body, letos měl ale 14 těch plusových. Což je v týmu, jenž neudělá play off, hodně slušný počin.

Útočníci: Největším ofenzivním esem je již zmiňovaný Mikael Granlund . Jestli si ale myslíte, že se na něj Finové upnou jako Češi na Pastrňáka, tak jste vedle. Makat musí všichni, rozhodnout může kdokoliv. O restart kariéry se v Pittsburghu pokouší nejvyšší člen výpravy (193 cm) Jesse Puljujärvi, jenž ale po operaci kyčle neměl příliš dobrou sezonu. V Penguins působí i Valtteri Puustinen, ten ale střídal první tým s farmou. Tři forvardi s cejchem NHL, dva z nich ale mají do hvězd daleko. Zbytek ansámblu je z Evropy. Do očí trkne Ahti Oksanen, jenž před dvěma lety nastřílel 25 gólů v Hradci Králové a aktuálně působí ve Švédsku. Tamtéž hraje za Örebro i reprezentační stálice Hannes Björninen. Z Frölundy vytáhli trenéři vynikajícího bruslaře Jereho Innalu. Zalovili i mezi mladými hráči z domácí soutěže. Ročník 2001 reprezentují Arttu Hyry a Patrik Puistola. První jmenovaný patří k tahounům Kärpätu Oulu, druhý navázal na skvělou sezonu z Jukuritu i v Brně, kde si pěti body (3+2) vystřelil nominaci. Dvacetiletý Oliver Kapanen strávil celou dosavadní kariéru v Kuopiu, letos měl ale vynikající play off a vybojoval si angažmá ve Švédsku. Vůbec nejmladším členem finské výpravy je pak sedmnáctiletý pravák Konsta Helenius, kterého si Jalonen na České hry stáhl hned po osmnáctkách. Letos hraje hlavně o pozici na draftu. Zástup hráčů z finské Liigy uzavírají už zkušenější borci Juha Jääskä a Pekka Jormakka, oba ale na zlato z velkého turnaje čekají.

Ostatní: V kádru mají Finové pět olympijských vítězů z Pekingu 2022. Medailistů z mistrovství světa téhož roku jen o jednoho víc. Tým se tak oproti posledním velkým úspěchům vcelku obměnil. Bude to ale problém? Spíš ne, finský systém se díky hraní v klubech stal kompatibilním a hráče v nároďáku nečeká nic nového. Natrénovali si ho už na Českých hrách, které vyhráli a soupiska se oproti nim takřka nezměnila.

Soupiska

Brankáři:
Emil Larmi
(Växjö, SWE), Lassi Lehtinen (MoDo Hockey, SWE), Harri Säteri (Biel, SWI)

Obránci: 
Juuso Riikola
, Vili Saarijärvi (oba Langnau, SWI), Jesper Mattila (Kupio, FIN), Veli-Matti Vittasmäki (Tappara, FIN), Oliwer Kaski (HV 71, SWE), Mikko Lehtonen (Curych, SWI), Olli Määttä (Detroit, NHL), Rasmus Rissanen (Örebro, SWE)

Útočníci:
Konsta Helenius, Pekka Jormakka, Patrik Puistola (všichni Jukurit, FIN), Juha Jääskä, Iiro Pakarinen (oba IFK Helsinky, FIN), Jesse Puljujärvi, Valtteri Puustinen (oba Pittsburgh, NHL), Arttu Hyry (Oulu, FIN), Oliver Kapanen (Kuopio, FIN), Hannes Björninen (Örebro, SWE), Mikael Granlund (San Jose, NHL), Jere Innala (Frölunda, SWE), Saku Mäenalanen (Langnau, SWI), Ahti Oksanen (Oskarshamn, SWE)

Foto: X Leijonat

Koho sledovat? Jesse Puljujärvi
Vysoké křídlo patřilo k největším talentům finského hokeje, v roce 2016 ho Edmonton draftoval ze čtvrtého místa. Puljujärvi měl dělat křídlo McDavidovi, s tím si ale nikdy pořádně nesedl a růžové prognózy v NHL nenaplnil. V šestadvaceti pořád doufá v restart kariéry, mistrovství světa pro něj může být odrazovým můstkem.

Tajný triumf – Patrik Puistola
0+2, 2+0, 1+0. To je bodový výčet Patrika Puistoly z Českých her. Klubový spoluhráč bratří Kovařčíků započal turnaj v roli třináctého útočníka, nakonec ale trenéry zaujal natolik, že si vysloužil nominaci do Prahy. Jestli bude pokračovat v podobném duchu, mají se soupeři na co těšit.

Talent – Konsta Helenius
Toho nepřehlédnete. Talentovaný útočník má teprve sedmnáct, takže led O2 areny bude brázdit ještě s mřížkou. Letos už stihl mistrovství osmnáctek a dvacítek, k tomu měl podobně jako Puistola skvělou sezonu v Jukuritu. V Brně vytáhl proti švédskému Erssonovi lišácký nájezd se zakončením mezi betony. Jalonen se nebojí zariskovat a vložit důvěru v teenagera, Helenius by mu ji mohl splatit.

Citelná absence – Sakari Manninen
Střelec zlatého gólu z mistrovství světa 2022 bude v Praze chybět. Stejně tak i všichni jeho spoluhráči z Finy prošpikované Ženevy. Manninen letos vyhrál týmovou produktivitu a skvěle vždycky vypadal i v národním týmu. Mimořádně šikovné ruce ale unavil náročný ročník s mnoha zápasy Ligy mistrů.

Trenér – Jukka Jalonen
61letý kouč má bohaté zkušenosti. Na lavičce reprezentačního áčka poprvé stanul už v sezoně 2007/08 v roli asistenta. Rok poté už byl hlavní trenér a vydržel až do roku 2012. Pak vyhrál mistrovství světa s dvacítkou a přes Jokerit se vrátil k seniorské repre. Jeho filozofie je jasná a očividně vede k úspěchu.

Jukka Jalonen

Jukka Jalonen | Foto: Vít Golda

Předchozí umístění na MS
2023 – 7. místo
2022 – 1. místo
2021 – 2. místo
2019 – 1. místo
2018 – 5. místo
2017 – 4. místo
2016 – 2. místo
2015 – 6. místo
2014 – 2. místo
2013 – 4. místo

Rozpis zápasů na MS

10. května: Finsko – Česko
12. května: Finsko – Velká Británie
13. května: Finsko – Norsko
16. května: Finsko – Rakousko
18. května: Finsko – Kanada
20. května: Finsko – Dánsko
21. května: Finsko – Švýcarsko

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz