Šestá medaile Švédů v řadě! Odepisovaní Slováci ale vzdorovali do konce

Bronzový tým Švédska | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Dvě zlaté, jedna stříbrná a tři bronzové medaile. Tak blyštivým kontem se chlubí Švédové v kategorii do 18 let za posledních šest světových šampionátů. Na pódium vystoupali i ve Finsku, a to díky vítězství 4:0 nad Slovenskem v souboji o třetí místo.

Ingenting kan stoppa oss, zpívá se v tradičním švédském hokejovém songu, který měla i současná osmnáctka jako oslavnou píseň po svých gólech. Tedy – Nic nás nemůže zastavit. A přesně to platí o této kategorii Tre Kronor na mistrovstvích světa.

Dokonce ani Američané nezískali cenný kov na posledních šesti turnajích! Selhali totiž před třemi lety na domácí půdě. Jen Švédové se mohou takovou sérií pochlubit.

Ano, šestý zářez v řadě přidali ti Švédové, které letos v základní skupině zaslouženě zdolali čeští reprezentanti.

Bitva o bronz nepatřila mezi zápasy, které byste si v budoucnu chtěli opakovaně pouštět ze záznamu. Po kvalitní, leč bezbrankové první třetině začalo být vidět, jak hokejisté po náročném programu tahají nohy.

Zejména tedy ti slovenští. Ve druhé části se nezmohli na víc než držet kvalitní box před brankou, výrazně aktivnějším Švédům se přes něj vůbec nedařilo probít. Až před pauzou se začaly „hýbat ledy“.

Eriksson nejprve napálil tyč, poté už Seveřané oslavovali úder Petterssona. Jenže zbytečně! Akci bezprostředně předcházel viditelný ofsajd, po trenérské výzvě slovenské střídačky museli rozhodčí gól zrušit.

Lucas Pettersson však moc chtěl rozhodnout. Po návratu na led dorážel svou vlastní střelu do prázdné branky, jenže Slováky neuvěřitelně zachránil nataženou hokejou Straka. V 50. minutě už Petterssona nic nezastavilo, chvíli po vyhraném buly vystřelil přesně pod horní tyč.

Slováci pak spustili obrovský tlak, dostali i početní výhodu. Skvělou pětiminutovku však ve vyrovnání neproměnili a bronzové naděje jim definitivně odvál závěr. Přečíslení dokončil Fernström, v přesilovce ukázal Slovákům jak na to Freij a tečku přidal 37 sekund před koncem z úniku Eklund.

Po předloňském zlatu a loňském stříbru tak sice švédská osmnáctka pokračuje ve výsledkové degresi, ale stále je to degrese medailová. Tři korunky jsou po Spojených státech nejčastějším sběratelem cenných kovů na šampionátech osmnáctek, z 25 účastí vybojovaly dvakrát zlato, šestkrát stříbro a teď už i šestkrát bronz.

Slováci přesto budou mistrovství hodnotit jako úspěšné. Po úvodních třech prohrách, kdy dvakrát nedali ani gól, je hokejová veřejnost odepisovala. Vypadalo to, že jejich ročník 2006 – víc než vydatně doplněný mladší generací – ve světové konkurenci skutečně neobstojí.

Jedenáctibrankovou kanonádou proti Norsku se však zachránili a ve čtvrtfinále opařili mátožný český tým. Po dobrém rozjezdu semifinále nedostali od USA šanci, ale v bitvě o bronz jim moc nechybělo. Můžeme se jen domýšlet, jak by dopadla, kdyby první gól padl na druhé straně. Zvlášť když byli skvělí oba brankáři, Härenstam i český kat Lenďák.

Slovensko v historii turnajů stále zůstává na skromných dvou medailích – bronzu z roku 1999 a stříbru z roku 2003.

ŠVÉDSKO – SLOVENSKO 4:0 (0:0, 0:0, 4:0)

Branky a nahrávky: 50. Pettersson (Freij, Fernström), 57. Fernström (Berglund), 59. Freij (Berglund, Pettersson), 60. Eklund.
Rozhodčí: Burzminski, Gour (oba Kanada) – Ankerst Jerne (Dánsko), Mäkinen (Finsko).
Vyloučení: 5:4.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 29:36 (9:12, 8:7, 12:17).
Diváci: 2501.
Nejlepší hráči: Love Härenstam – Alan Lenďák.
Švédsko: Härenstam – Annborn, Sahlin Wallenius, Wernquist, Freij, Gustafsson, Eliasson – Fernström, Berglund, Pettersson – Nordlund, Eriksson, Eklund – Hesselvall, Orrsten, Sterner – Toresson, Lindberg, Ihs Wozniak. Trenér: Rosén.
Slovensko: Lenďák – Radivojevič, Fabuš, Húževka, Beluško, Ličko, Kupec – Tomík, Pobežal, Straka – Chrenko, Pitka, Nemec – Chovan, Šatan, Svrček – Liščinský, Vrtiel, Maruna. Trenér: Dendis.

Závěr MS do 18 let 2024

Neděle 5. května:
17:00 finále USA – Kanada (Espoo)

Začátky jsou uvedeny v českých časech, ve Finsku je o hodinu víc.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz