Další zahraniční tým v české mládeži. Regionální ligu dorostu hrají i Němci

Foto: lausitzer-jungfuechse.de

Své úvodní kolo už má za sebou také nejnižší dorostenecká soutěž. Regionální liga dorostu přivedla do českého prostředí nového zahraničního účastníka, klub z německého Weisswasseru.

V posledních letech jsme si zvykli na působení družstev rakouského Salcburku v českých soutěžích juniorů a devátých tříd, Ligu dorostu zase hraje polská reprezentace do sedmnácti (dříve do šestnácti) let. Nyní se pro změnu do nejnižšího dorosteneckého patra zapojil německý Weisswasser.

V tomto saském městě působí druholigový seniorský tým Lausitzer Füchse (tedy Lužické Lišky), který úzce spolupracuje s Eisbären Berlín a objevují se v něm tedy i mladí němečtí reprezentanti. Mládež sdružuje organizace ESC Weisswasser alias Lausitzer Jungfüchse, jejíž tým U17 bude působit jak v domácí, tak české lize.

Podmínky jejího startu v české soutěži upravuje svazová směrnice z roku 2017, kdy se do Extraligy staršího dorostu zapojil Salcburk. Podobně jako v jeho případě bude klub hradit českým soupeřům náklady za cestu na utkání hraná na jeho stadionu, a to ve výši dvou eur na kilometr.

Německý účastník byl zařazen do skupiny 8, odkud to má do Weisswasseru nejblíže Frýdlant (85 kilometrů) a nejdále naopak Benátky nad Jizerou (necelých 200 kilometrů). Pro Lišky jde stále o výrazně menší vzdálenosti, než jaké musí urazit k zápasům v domácí lize.

Mladé Lužické Lišky – hokejisté Weisswasseru, alias Lausitzer Jungfüchse

Mladé Lužické Lišky – hokejisté Weisswasseru, alias Lausitzer Jungfüchse | Foto: lausitzer-jungfuechse.de

Regionální liga dorostu letos začala ve čtrnácti skupinách místo loňských deseti. Po Milevsku se z ní odhlásily rovněž Blansko a Skuteč, zůstalo tedy 87 účastníků rozdělených do skupin po pěti až sedmi týmech.

Složení základních skupin

Skupiny 1+2 (řídící kraj Karlovarský)
1:
HC Čerti Ostrov, HC Mariánské Lázně, HC Stadion Cheb, HC Tygři Klášterec nad Ohří, SK Kadaň, Mostečtí Lvi
2: HC Slovan Louny, HC Draci Bílina, HC Lev Slaný, HC Roudnice nad Labem, HC Děčín, HC Stadion Litoměřice, HK Kralupy nad Vltavou

Skupiny 3+4 (řídící kraj Plzeňský)
3:
HC Rokycany, HC Domažlice, HC Klatovy, HC Škoda Plzeň „B“, HC Strakonice
4: HC Příbram, HC Berounští Medvědi, HC Spartak Žebrák, SK Černošice, HC Letci Letňany, HC Smíchov 1913, HC Buldoci Neratovice

Skupiny 5+6 (řídící kraj Středočeský)
5:
HC Lev Benešov, Slavoj Velké Popovice, HC Poděbrady, SC Kolín, SK Sršni Kutná Hora, HC Světlá nad Sázavou
6: HC Tábor „B“, HC Střelci Jindřichův Hradec, Slavoj Český Krumlov, HC DDM České Budějovice, HC Lední medvědi Pelhřimov, HC Mad Bull, SK Telč

Skupiny 7+8 (řídící kraj Liberecký)
7:
Hokejový klub Autocentrum Jičín, BK Nová Paka, HC Vrchlabí, HC Trutnov, Stadion Nový Bydžov, HCM Jaroměř
8: HC Frýdlant, HC Česká Lípa, HC Turnov 1931, TJ HC Jablonec nad Nisou, TJ HC Jablonec nad Nisou „B“, ESC Weisswasser, HC Benátky nad Jizerou

Skupiny 9+10 (řídící kraj Pardubický)
9:
HC Opočno, HC Wikov Hronov, HC Náchod, Spartak Nové Město nad Metují, HC Město Rychnov nad Kněžnou, SK Třebechovice pod Orebem
10: HC Chotěboř, HC Litomyšl, HC Hlinsko, Lokomotiva Česká Třebová, HC Spartak Choceň, Slovan Moravská Třebová

Skupiny 11+12 (řídící kraj Jihomoravský)
11:
HHK Velké Meziříčí, SKLH Žďár nad Sázavou, HC Spartak Velká Bíteš, HCM Warriors Brno, HC Orli Znojmo-mládež, HC Žihadla Moravské Budějovice
12: MBK Vyškov, HC Boskovice, SK Prostějov 1913, HKM Technika Brno, SHKM Hodonín

Skupina 13+14 (řídící kraj Olomoucký)
13:
HC Bobři Valašské Meziříčí, HC Černí vlci, HC Brumov-Bylnice, Berani Zlín „B“, HK Kroměříž, HC Uherské Hradiště
14: Hokejový klub Opava, HC Vlci Český Tešín, HK Karviná, AZ Havířov, MSK Orlová, HC Frýdek-Místek, HK Nový Jičín

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Ve skupinách se každý s každým utká tříkolově, k tomu sehraje jedno utkání s týmy přidružené skupiny. Některé týmy tak do poloviny února odehrají jen 18 či 19 soutěžních zápasů, většina mezi 21 a 24 zápasy.

Vítězové jednotlivých skupin a dále deset nejlepších týmů z druhých míst postoupí do nadstavby. Ta bude mít shodný formát jako v Regionální lize juniorů, 24 týmů tedy sestaví čtyři územní skupiny po šesti, v nichž se odehraje pouhých deset kol (dvakrát každý s každým). Předešlé výsledky se tradičně smažou.

Do nadstavby ale nemůže postoupit německý účastník, ani kdyby se umístil na postupových příčkách. Weisswasser v každém případě dohraje ročník ve skupinách o umístění, kde budou celky poskládany po čtyřech až osmi a sehrají mezi šesti a deseti zápasy.

Z nadstaveb projdou do finálových bojů pouze jejich vítezové. I v této soutěži je play off nahrazené skupinou, v níž se celky střetnou dvoukolově. Na rozdíl od juniorky ale jenom první tým kvalifikace postoupí do druhé nejvyšší soutěže. Tentokrát přímo, bez nutnosti uspět v baráži.

Utkání úvodní části, nadstavby i skupin o umístění se budou hrát bez prodloužení v případě remíz, kdy budou následovat rovnou samostatné nájezdy. To ale neplatí o finálové skupině, kde už se týmy budou muset připravit na možnost pětiminutového prodloužení tři na tři.

V soutěži budou nastupovat zejména hokejisté ročníků 2007 a 2008. Na rozdíl od minulé sezony už nemohou hrát hokejisté mladší o dva roky, ti narození v roce 2009 se ale mohou zapojit bez omezení.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Stejně jako v Regionální lize juniorů, i zde platí podmínka minimálně deseti odehraných utkání za daný tým v úvodních dvou částech pro ty hráče, kteří se budou chtít zapojit do bojů závěrečné kvalifikace.

Výsledky zápasů, tabulky a hráčské statistiky naleznete na webech jednotlivých krajských svazů, kteří příslušné skupiny řídí (odkazy výše). Kompletní rozpis utkání je k dispozici i v Systému zápasů. Na hokej.cz přineseme v průběhu sezony několik souhrnů o dění v soutěži.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz